Bezoek onze homepage  

   
Hit Counter     

 

LogoEn huur eens een Ardeense chalet,

 ontdek het wandelavontuur, in een decor van wouden, rotsen en stromen

 

Vakantiehuis Chez Kiekeboe

gelegen in een prachtige wandelomgeving

Klik op de foto en spring even binnen in onze chalet

 

 

 

 

Het ontstaan van de Ardennen

De Ardennen, het laatste groene bolwerk in de Benelux

Boeken over wandelen in de  Ardennen

Moeilijkheidsgraad tochten

Hoge toppen & diepe dalen

Wandelroutes omgeving Ourthe

De Ardeense rivieren

                                                                                                               Link naar wandelpagina'sLager Ourthedal

                                                                       Honden en wandelen

                                                                       Stafkaarten

                                                                       Klimaat

                                                                       Bereikbaarheid en sneeuwdagen p. jaar

                                                                       Detailinfo Ardeense dorpjes

                                                                       Verblijf ter plaatse

                                                                      

 

 

Hoge Ardennen, streek van Ourthe & Aisne 

 

Het ontstaan.

 

3 miljoen jaar geleden was het gebied dat we nu kennen als de Ardennen nagenoeg totaal vlak afgesleten en leek sterk op het huidige Nederland.

Echter tijdens een periode gekend als Alpiene Orogenese waarin de Alpen hun vorm kregen tilde de botsing tussen de Europese plaat en Afrika ook het Ardennengebied naar zowat 700m hoogte.

De rivieren Ourthe, Lesse, Lomme, Maas, Semois, Vesder & Amblève sneden diep in dit hoogplateau en vormden zo het landschap waarin wij leven. Enkel de Hoge Venen bleven ongeschonden van het erosiegeweld en zijn tot vandaag nagenoeg ongewijzigd gebleven.

Wie dit prachtige gebied bezoekt merkt enkel door het barre klimaat de hoge ligging (700m Signal d. Botrange) op, het ontbreken van diep uitgesneden dalen berooft bezoekers echter van het hoogtegevoel wat wel uitgesproken aanwezig is in de streek rondom de Ourthe dewelke zich haast 500m diep in het landschap boorde tot het huidige Ourthedal.

 

In tegenstelling tot de Alpen verloopt de hellingsgraad in de Ardennen zachter en hierdoor blijven de hoger gelegen toppen buiten het gezichtsveld van een toeschouwer die zich door het dal begeeft.

 

Men dient zich naar de toppen van de omringende heuvels te begeven om een goede indruk te krijgen van de erosie veroorzaakt door deze rivieren.

 

 

 Klimaat.

 

Mild tijdens de zomer maar bar en koud gedurende de winter, door de relatief hoge ligging van de plateau’s (500 – 700m) komt er langdurig nachtvorst voor.

De streek rondom Baraque de Fraiture en de hoogvlakten Dochamps & bois des Fagnes kenmerken zich door vrieskou en sneeuw gedurende de winter. Plaatselijk tot zelfs 125 dagen vorst aan de grond.

 

In 1940 daalde de temperatuur tot -30.1°c rondom Rochefort. Amerikaanse veteranen spreken nog altijd van cold as a Belgian night. Zij leverden in 1944-45 slag rondom Spa in een sneeuwlaag van 49cm dik. Vandaag genieten de toeristen van dit witte tapijt om pret te beleven of lange idyllische tochten te maken.

Het laatste groene bolwerk van de Benelux.

Met een bevolkingsdichtheid van nauwelijks 1/8e in vergelijking met Nederland zijn de Ardennen een ware baken van rust. Dit ruwe rotsachtige en golvende landschap liet zich slechts moeilijk door de mens bedwingen, de arme grond en klimatologische omstandigheden maakten het geheel nog minder aantrekkelijk om zich te vestigen. Een zegen voor de huidige bevolking alsook voor de toerist die vandaag genieten van de rust en stilte van deze streek. Uitgestrekte wouden  bedekken de flanken van het Ourthedal, men kan er tientallen kilometers fietsen of wandelen zonder dat de bewoonde wereld zijn vingers uitsteekt. Bois St-Hubert, Forêt du Roi Albert, Bois du Grune en Bois des Fagnes en nog vele meer vormen wouden samen duizenden hectaren groot en herbergen een grote variëteit aan fauna & flora. Herten en everzwijnen, vossen, hazen, fazanten en eekhoorns kruisen uw pad indien u de stilte respecteert.

Overwegend zijn de hoger gelegen gebieden bedekt met naaldbomen en lager treft men loofbossen aan. De bodem bestaat er afwisselend uit harde rotsgesteenten en zachtere kalk of leisteen waarin stromend water holten uitsleet en grotten zich vormden. De meest bekende zijn de grotten van Han, Hotton of Remouchamps, zij behoren tot de meest interessante onderaardse werelden van Europa en zijn tevens vindplaats voor prehistorische overblijfselen en terrein voor speologen. Door eenzelfde inwerking van water zijn in het landschap indrukwekkende rotsmassieven waar te nemen. De streek rondom Hotton, La Roche en Ardenne, Erezée en  Ortho kenmerkt zich door deze rotsformaties en zijn geliefd oefenterrein voor Alpinisten.

De rivieren stromen gedurende drogere perioden zacht en vriendelijk door het landschap en zijn een trekpleister voor dagjestoeristen die komen kajakken of zwemmen, forelvissers kunnen zich (mitsvergunning) versmelten met de natuur. Bij regenval neemt de stroming sterk toe en palmen de stromen soms nagenoeg het ganse dal in en veranderen in kolkende en gevaarlijke bergstromen.

 

België Topografisch

Deze kaart is gebaseerd op gegevens van het Nasa Jet Propulsion Lab. De gehele foto omvat eveneens Frankrijk en is beschikbaar in Tiff formaat met liefst 130MB omvang en meer dan 8000 x 8000 pixels groot. Onderstaand gebied toont enkel België. Omdat de foto dermate groot is kon zij in zijn geheel onmogelijk op deze website terecht. Door te klikken op de kleine afbeelding naast plaatsnamen komt u terecht op een gedeelte van de foto met erg hoge resolutie. Afhankelijk van uw modemsnelheid kan de opbouw van deze beelden even duren.

Luik     Het Maasbekken                      Marche       Deze afbeelding toont het Ourthedal en het Plateau des Tailles (baraque Fraiture 652m) waar sterke erosie grillige beddingen uitsleet.  De topografie toont duidelijk dat de Hoge Venen een groot maar relatief zacht glooiend terrein zijn met een overwegend hoge ligging. De Ardennen huisvesten hun meest woeste terrein op Belgisch grondgebied, het Groothertogdom Luxemburg (men verwart dit wel eens met de Belgische provincie Luxemburg) deelt voor een meer bescheiden gedeelte in het noordwesten dit reliëf. In Duitsland verloopt het terug af onder de naam Schneeeifel, de naam zegt veel over het klimatologisch karakter van de regio. Het gebied rondom Monschau & Hellenthal is daar zeker een bezoekje waard. Net over de grens voorbij Sankt Vith komt men Duitsland binnen waar de streek rondom Prum (698m/h) even wedijvert met Belgische toppen.

Wie meer wenst te weten over deze beelden kan terecht op het volgende webadres:

http://www2.jpl.nasa.gov/srtm/index.html

Plaats in de geschiedenis

Voor het eerst beschreven door de Romeinen in het tijdperk van Christus en Julius Cesar, grondgebied van de Kelten en later onder bewind van Rome en diens legioenen. De streek tussen Bomal, en Hotton getuigt nog van deze Keltische aanwezigheid d.m.v. de hunebedden die men er aantreft.  Na de val van het Romeinse imperium komt het gebied in de handen van Germaanse aristocratie. Vele burchten en vestingen getuigen nog van dit feodaal tijdperk dat gedurende meer dan 1000 jaar onder bewind van de meest uiteenlopende adellijke families komt te staan om uiteindelijk op 14 maart 1838 onder Belgisch grondgebied te vallen. De tweede wereldoorlog maakt zijn doodstrijd door op dit grondgebied waarvan talloze tanks nog tot vandaag als monument aan herinneren en wat op indrukwekkende wijze weergegeven is in de film: Battle of the Bulge-beter bekend als-De slag om de Ardennen.

Hoge toppen en diepe dalenAvondval

Wie zegt Ardennen denkt dadelijk Hoge venen met zijn signal de Botrange (694m/h, uitkijktoren 700m/h) of Baraque Michel (680 m/h). Dit gebied is het laatste stuk wildernis dat de lage landen bezitten. De venen zijn een hoogplateau gekenmerkt door een bar winterklimaat, temperaturen die flirten met de -20°C vormen er geen uitzondering Wie dit gebied wenst te bezoeken treft op de pagina: Natuurcentrum Botrange een brede waaier aan informatie aan alsook een prachtig reeks foto's.

Maar de venen (provincie Luik) situeren zich hoog gelegen en relatief vlak (zie ook het: ontstaan, hoogtegevoel) en wie de voorkeur geeft aan weidse uitzichten plant zijn wandelingen beter in de omgeving van een rivier. De Ardeense rivieren ontspringen op de hoogplateau's en eroderen zich vandaar een weg door het landschap. De flanken van deze stromen zijn de ideale wandelroutes en herbergen vaak verrassend mooie uitzichtpunten.   De Belgische provincie Luxemburg omvat het grootste gedeelte van het hogere Ardennenreliëf  en men treft er de sterkste dalvorming aan. Hoogteverschillen lopen er op tot bijna 400m binnen enkele km, dit terrein leent zich voor wandeltochten met een hogere moeilijkheidsgraad.De streek rondom La Roche-en-Ardenne, Hoton, Baraque de Fraiture (652m/h, skipiste) & Durbuy noemt men de poort tot de hoge Ardennen. In de meeste literatuur spreekt men van land van Ourthe & Aisne. Wie meer informatie wenst over bepaalde dorpjes, hun ligging of hoogte adviseren wij de volgende pagina te bezoeken http://www.web.be/communes/com21800.htm .

De provincie Luik herbergt het hoogste plateau. De provincie Namen is lager gelegen maar toch prachtig geprofileerd door de Maas, het ruigste reliëf in deze provincie situeert zich tegen de Franse grens waar de rivier Semois een indrukwekkend spoor in het landschap heeft nagelaten. Vooral de omgeving van Boullion (middeleeuwse burcht Godfried v. Boullion), Sugny, Gedinne en Fumay zijn een wandelbezoek waard. Namen en Dinant zijn de bekendste steden in deze provincie.

In een notendop:                                                                                                                                                                    Plateau Bois des Fagnes

provincie Luik 100-694m/h  (Haut Fagnes), belangrijkste waterlopen, Vesder, Maas, Amblève en Ourthe.

provincie Belgisch-Luxemburg 150-652m/h (Plateau des Tailles, Plateau de Recogne), belangrijkste waterlopen, Ourthe, Salm, Lesse,Sûre.

provincie Namen 80-505m/h, belangrijkste waterlopen, Samber, Maas, Lesse en Semois.

 

De ardeense rivieren

 

De Amblève (lengte 91km), ontspringt in de Hoge Venen en mondt uit in de Ourthe op 15km vanaf Luik (Liege) Deze rivier bevloeit Coo, Stavelot, Remouchamps (grotten) Comblain-au-Pont. De zijrivieren Salm (bevloeit Vielsalm) en Warche voeden de Amblève.

De Lesse (lengte 83km), ontspringt in B-Luxemburg op het Plateau de Recogne en mondt uit in de Maas vlak voor Dinant, bevloeit Han-sur-Lesse (grotten), Heeft als zijrivier de Lhomme.

De Maas (Lengte 925km),ontspringt in Frankrijk en mondt uit in het Hollands diep, komt België binnen ter hoogte van Givet en bevloeit Dinant, Namen, Andenne, Huy en Luik, verlaat België ter hoogte van Maastricht.

 

Onder constructie

De Ourthe(lengte 115km)

De Semois (lengte 192km)

 

 

Boeken over wandelen in de Ardennen

 

Enkele aanraders:

 

Belgische Ardennen, Marco Polo  Wandelgids op het net via: Marco Polo de Ardennen of Odyssee reisgids De Ardennen

 

 

Toeristische Atlas Ardennen, uitgeverij Touring/Lannoo -ISBN 90 58370852, omvat 50 detailkaarten en is voorzien

van foto's en detailinformatie.

Erg handig boek om de Ardennen te verkennen en biedt 1500 ideën voor een dagje uit.

 

Wandelboek Groothertogdom Luxemburg, gids voor 20 wandelingen langs rivieren

Lannoo Uitgeverij  ISBN-9020933477

 

Bezoek ook deze pagina:  http://www.wandelzoekpagina.be   u treft er een breed titelaanbod van boeken over dit onderwerp.

 

Moeilijkheidsgraad wandelingen

 

Vakantiedorp Bois d'Arlogne

Er is een groot verschil tussen wandelen op asfaltwegen of tochten ondernemen dwars door woud en venen.

De moeilijkheidsgraad van wandelingen in de Ardennen situeert zich van eenvoudig tot zwaar, te lang gekozen tochten kunnen wat tegenvallen bij winterweer. Wie weinig ervaring heeft begint beter een tocht die smaakt naar meer.

Nog regelmatig krijgen wij van onze gasten de opmerking te horen dat een tocht lastiger uitviel dan men verwachtte. Niet zelden bleek onaangepaste kleding of uitrusting de boosdoener. Maar ook het onderschatten van de hellingsgraad, de woestheid van het terrein of barre weersomstandigheden overdonderen de minder ervaren wandelaar. De Ardennen zijn een ruw en soms lastig te doorkruisen terrein. Verdwalen behoort er tot de opties en de kou, sneeuw of nevel kan bitter toeslaan en een eenzame wandelaar overvallen. Wie wenst kan onder begeleiding wandelen in de Ardennen, bezoek even deze pagina om een indruk van deze activiteiten op te snuiven http://www.wandelenindeardennen.be

 

Enkele tips voor de zomerwandelingen op onverhard terrein & venen.

Zorg dat u over een goede stafkaart beschikt - bij langere tochten is en kompas soms handig - neem een goede rugzak met drank en voedsel mee - een pleister is geen luxe - draag goede wandelschoenen (zeker als u op onverhard terrein gaat) - neem een waterdicht jasje mee - zorg voor een handdoek en een reservepaar droge sokken - een zalfje of spray tegen muggen is vaak welkom.

 

Winterwandelingen op onverhard terrein & venen.

Idem als bovenstaande minus de muggenspray - als u alleen op tocht gaat in een desolate omgeving, breng dan steeds derden op de hoogte van uw route - zorg dat u over zeer warme en waterdichte kleding beschikt - neem een zaklamp mee, soms valt een tocht (veel) langer uit dan verwacht en het woud kan op maanloze nachten stikdonker uitvallen - neem warme drank in een isoleerfles en een weinig alcoholhoudende drank mee -Doorzakken in bevroren plassen valt soms lelijk tegen en kan een nat pak bezorgen. onderschat nooit de natuur, een val op glibberige ondergrond of bevroren grond komt voor en mist kan oriëntatiepunten aan het zicht onttrekken.  Een kompas is dus bij lange tochten een must.

 

De hellingsgraad kan sterk oplopen tot vergelijkbaar met Alpentochten, wie in een minder goede conditie verkeert neem best een verharde route.

 

Nordic Walking

 

Deze jonge sport wint dagelijks aan belang en overtuigde wereldwijd reeds enkele miljoenen beoefenaars. Scandinavische atleten onderhielden hun conditie gedurende de zomermaanden d.m.v. deze bijzondere manier van wandelen. De Ardennen leunen qua landschap en terrein aan bij de Scandinavische natuur en lenen zich dan ook bij uitstek om deze sport te beoefenen. Wie graag meer wenst te weten over Nordic Walking nodigen we uit om een kijkje te nemen op de pagina: Nordic Walking.be

 

 

Wandelingen in onze omgeving (Ourthe)

 

Deze rubriek loopt in samenwerking met onze gasten of paginabezoekers, de wandelingen zijn beschreven en gedocumenteerd met beelden.

Personen die een wandelroute aanbevelen kunnen deze mits beschrijving steeds naar het volgende adres verzenden

 

Wandeling naar de kapel St. Thibaut  met foto's

Wandeling van Ourthedal naar het  hoogplateau Dochamps met foto's

Wandeling over het rotsmassief Le Hérou met panorama over het Ourthegebied met foto's

Wandeling door het arboretum van Rendeux Haut met foto's

Wandeling of fietstocht vanuit Beffe naar La Roche-en-Ardenne over de Heuvels rondom de Ourthe  (langere rugzaktrektocht met mooie uitzichten)


Honden en wandelen

 

Uw trouwe vriend geniet waarschijnlijk evenveel van de Ardeense decor als uzelf. De meeste hondenbaasjes laten hun dier loslopen in het bos, waarschijnlijk weet u het al! Mag niet dus (meestal toch niet, maar ja...), aangelijnd houden is de boodschap en zeker op het pad blijven. Het jachtseizoen kan gevaar opleveren voor uw loslopende viervoetige metgezel, uiteraard ook voor de baas is het opletten geblazen. Let op de bordjes die aan de ingang van de bossen u attenderen op de jacht!

 

Link naar wandelpagina's

 

http://www.wandelzoekpagina.be   

http://www.geocities.com/jos_onneweerDochamps dorp

http://www.wandelenindeardennen.be  een aanrader!

http://www.wandelpaden.com/Rubriek6.html

http://wandelen.boogolinks.nl

http://www.dogsfriendly.be    Wandelingen puur voor de hond...

 

 

Stafkaarten

 

De kaarten van het Nationaal Geografisch Instituut zijn heden ook beschikbaar  op Cd-rom

http://www.ngi.be/NL/NL0.shtm

 

Bereikbaarheid

 

Vlot te bereiken via de E411 of E25

Namur provincie namen, Liège provincie Luik

Marche-en-Famenne provincie Luxemburg

 

Sneeuwdagen per jaar

 

Statistisch is de kans op sneeuw het grootst in de omcirkelde gebieden. De Ourtheflanken en de Hoge venen tellen jaarlijks gemiddeld 35 tot 50 dagen sneeuw. In sneeuwrijke jaren kan dit oplopen tot ruim 70 dagen. De temperatuur daalt er tot meer dan 120 dagen per jaar onder het vriespunt.

 

Regen in het dal betekent vaak sneeuw op het plateau, het kwik daalt 1 à 2 graden celcius per iedere 100 m stijging.

 

 

Hoogvlakte Aisne

 

Verblijf ter plaatse

 

De Ardennen bieden een brede waaier aan overnachtingsmogelijkheden, hotels, chalets en campings in en nabij de belangrijkste

toeristische dorpen. Wandelen komt pas echt tot zijn recht als je 's avonds op je terras of voor een knetterende haard uitkijkt over de

Ardeense hooglanden. Via een zoekmachine kan je gemakkelijk een vakantiewoning vinden bij privè verhuurders.

En mocht u het nog niet gedaan hebben intussen dan nodig ik u graag even uit om een kijkje te nemen in onze chalet, gewoon even op de fotolink klikken!

 

 

   

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contacteer Webmaster                                        

 

De inhoud van deze pagina en website zijn louter informatief, er is dus ook geen verantwoording voor eventuele fouten m.b.t; het inhoudelijke hiervan.

Het fotomateriaal is van eigen hand en kan op verzoek gebruikt worden.